سلامت داتڠ .. (^_^)


السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

بِسْمِ اَللَّهِ اَلرَّحْمَنِ اَلرَّحِيمِ.. الحمدلله رب العالمين، والصلاة والسلام على أشرف المرسلين، وعلى اله وصحبه أجمعين. أما بعد

ربنا هب لنا من أزواجنا وذريتنا قرة أعين واجعلنا للمتقين إماما


Jangan Lupa Membaca Bismillah dan Berselawat Kepada Nabi S.A.W. Semoga Pengembaraan Anda di Blog Najeeba DiBerkati Allah..Ameen.. Syukran wa Jazakallhu Khairan.. :)

Daisypath Vacation Ticker

Friday, July 11, 2008

++FENOMENA kene TINDIH..

FENOMENA kene tindih...kepercayaan dan kebenaran..Just to share... aku baca segmen pengalaman menyeramkan dalam bookand readings,byk sgt orang dok citer pasal pengalaman kena tindih ni.......betulker kenatindih disebabkan gangguan makhluk seperti jin atau hantu?

Orang ramai describe kena tindih seperti takleh gerakkan seluruh badan, hujungjari, terasa berat kat dada...nampak mender2 pelik2 (hantu, makhluk hitamdan sebagainyer) .....kalau aku tanya sini, mesti ramai jawab pernah kena....aku pun jujur pernahade pengalaman kena 'tindih' ni masa skolah menengah dulu...aderla dalam 3-4kali jugak...masa tu aku sedar...boleh bukak mata separuh..... aku tau akusedar...tapi takleh gerak...kadang2 geram, sbb takleh gerak.....pastu 5minit baru leh gerak....aku dulu pun takut...mmg ingat kena hempap dah...lpsboleh gerak tu seram sejuk jer...tapi, setelah aku masuk U belajar pasal tubuh badan manusia..... barula akutau kebenaran dia....

ni aku nak citer sket pasal fenomena hempap/tindihatau nama medical nyer 'sleep paralysis'Sleep paralysis atau dimelayukan 'lumpuh waktu tidur'...adalah condition yangterdiri daripada of course la paralysis (lumpuh) yang temporary (sementara).... temporary paralysis ni selalu berlaku bila time2 nak tido(hypnagogic paralysis)atau baru2 bangun dari tido (hypnopompic paralysis)ok, normal badan manusia bila tido, bila masuk stage tidur yang nyenyak atau REM (rapid eye movement.... .waktu nyenyak ni, bijik mata kiter gerak2)stage....otak akan bagitau badan kita suruh rehat...so, badan kite kiramacam switch off kejap....REM atonia (tader muscle tone)......

ok, otak kiter pun ader switch off button....dipanggil reticular activatingsystem RAS......bila otak dah switch off badan, dia pun auto switch off RASni...so tinggal automatic function (degupan jantung, bernafas etc.) jer yangon....kirenyer screensaver laaa or hibernate...so,, bila kita bangun, RAS switched on balik......kita sedar fullyawake state....

tapikadang2, electrical signal tak diactivate kan oleh otak suh switch on balikbadan kiter.... maka masa tu laa badan kita lumpuh seketika...before otakactivate balik....mmg menakutkan tapi benar....tapi paralysis tu tak semestinyer complete atau full..kadang2 partial atausebahagian jer...tu ader yang boleh gerakkan ibu jari, tp badan lain lumpuhetc.... dan lagi satu, sleep paralysis ni selalu jugak datang skalidengan hallucinations(halusinasi la) either dalam bentuk auditory (dengar bunyi pelik2), visual(nampak mender bukan2) atau tactile (deria sentuhan, terasa mendersentuh/hempap dll..)

sebab2 atau mender2 yang boleh mentrigger sleep paralysis:1. tidor dalam posisi terlentang terlalu lama2. jadual tidur yang tak tentu arah (irregular sleep clock)3. sleep/rest deprivation (tak cukup tidor la ni...penat sgt)4. stress yang byk kat otak...masalah keluarga, kewangan bla25. pertukaran gaya hidup secara tiba2 ( macam biasa dok rumah jer, tetibaesok gi panjat gunung, kayuh beskal....heheh extreme sgt contoh aku ni)6. orang yang ader penyakit narcolepsy*So jangan lagi kata kena hempap ngan hantu.

Korang lagi hantusebenornye........tapi kalau korang yang terutamanaya kaum lelaki tu kalaucelik jer mata tiba2 kena tindih dek bini jangan la korang baca ayat Kursitu..nanti tebakar lak bini..

bacalah Alhamdulillah!!!!*

2 wahai manusia..berpesan-pesanlah..COMMENT me!:

Anonymous said...

Em..thats riht..dr

Najibah Ali ナジバ said...

;)..yeah..neway thnks for ya comment ^0^

Mari Me'release' tension~

To those yang mengantuk especially with this gloomy weather or yang tengah stress, pls do this simple exercise below :)

Selamat Mencuba!!

ni ala taichi sikit la… sebagai intro dan warming up..

tiru la macam ni… untuk melegakan bahu dan leher..

wa..wa..aaa

gerak kekanan kemudian ke kiri..

gerak ke kiri kemudian ke kanan

ikut je ler… jangan terpusing kepala udah la..

tepuk kuat kuat kat dahi.. ni untuk hilang mengantuk..

dah tu buat gerakan tangan dan badan… buat macam happy aje..

kemudian goyang2 kaki dan badan sikit… buat macam takde masalah…

buat secara agresif pula… jangan peduli apa orang lain kata..

hilangkan semua stress…

pusingkan kepala…

tengok muka kat cermin sambil goyang2.. lawa tak…

akhir sekali buat joget kucing…

--------------

kalau tak hilang juga stress tu ambil bantal kecik gi tidur bawah meja..

Sekian~

Jenguk..Jenguk...

Renungan Sejenak -

"Mahkota kemanusiaan ialah rendah hati." "Jangan memberi makanan kepada orang lain yang anda sendiri tidak suka memakannya." "Yang memimpin wanita bukan akalnya, melainkan hatinya."

People COME People GO ++ Promotion Link

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++ PhotobucketBoycott Pictures, Images and PhotosPhotobucketFREE PALESTINE PhotobucketFREE PALESTINE Quran Auto ReciterSearch in Quran and Hadith
iluvislam