سلامت داتڠ .. (^_^)


السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

بِسْمِ اَللَّهِ اَلرَّحْمَنِ اَلرَّحِيمِ.. الحمدلله رب العالمين، والصلاة والسلام على أشرف المرسلين، وعلى اله وصحبه أجمعين. أما بعد

ربنا هب لنا من أزواجنا وذريتنا قرة أعين واجعلنا للمتقين إماما


Jangan Lupa Membaca Bismillah dan Berselawat Kepada Nabi S.A.W. Semoga Pengembaraan Anda di Blog Najeeba DiBerkati Allah..Ameen.. Syukran wa Jazakallhu Khairan.. :)

Daisypath Vacation Ticker

Saturday, July 26, 2008

++Akan tiba masa.. TANGAN & KAKI Berbicara..

AKAN TIBA MASA... TANGAN & KAKI BERBICARA
www.iLuvislam.com

oleh: Muhtar Suhaili*

As-Sarawaki, 15 Mei 2007: Alhamdulillah, hari ini sekali lagi saya mengambil cuti rehat iaitu cuti in-lieu ke offshore tempoh hari. Cuti-cuti untuk merehatkan minda dan beroleh peluang untuk membaca buku-buku yang masih tersadai belum dibaca. Mudah-mudahan akan beroleh manfaat bermakna dan booster terbaik dari buku-buku berkenaan. Membacalah, anda pasti akan beroleh nafas, ilmu dan semangat baru menghadapi hari-hari depan!

Beberapa hari ini ketika memandu ke tempat kerja, satu sticker yang terpamer di belakang sebuah kereta Kancil putih amat menarik perhatian saya. Kata-kata yang tertera di sticker tersebut telah membuat saya berfikir panjang sekaligus menjadi muhasabah yang sangat memberi kesan di hati. Inilah ayat power yang sesungguhnya mengandungi kebenaran dan maksud mendalam yang amat sahih: “GOD IS GOOD ALL THE TIME!”

Ya, benarlah betapa Allah SWT yang bersifat Ar-Rahman dan Ar-Rahim itu sentiasa berbuat baik kepada hamba-hambaNya. Sebagaimana yang dinukilkan oleh Akhi Al-Qasam ketika membicarakan tentang ‘What love is all about’, antara sayang manusia dan kasih Allah, amat jauh bezanya. Sedarlah kita, bahawa sehebat mana cinta, kasih dan sayang pada manusia tidak mampu menandingi kasih sayang Allah yang Maha Hebat dan luas terhadap hambaNya.

Sedalam mana juga sifat ihsan dan belas kasihan dalam sanubari kita masih tidak mampu juga menandingi pengampunan dan Maghfirah Allah. Kerana Allah, luasnya kasih sayangNya akan mengampunkan sekian dosa makhlukNya. Sedang kita, sukar untuk melupakan walau boleh memaafkan kerana di situ membuktikan akan sifat kita selaku manusia yang terbatas sifat dan kasihnya.

Sebagai manusia bagi kita segalanya terbatas samada kasih pada keluarga, teman-teman, pasangan hidup atau binatang. Luahkanlah, sayangilah sehebat mana jua masih sedikit andai ingin dibandingkan dengan kasih sayang Allah yang MAHA LUAS dan TIDAK TERBATAS. Hanya dengan tajalliyat dari sifat RAHMAN dan RAHIM Allah, maka merasalah dan memilikilah kita rasa sayang untuk diaplikasikan kepada yang hak, untuk yang hak dan demi menunaikan hak di alam ini.
Love without boundaries hanya ada pada Allah dan hanya dimiliki Allah. Kita tidak akan ada rasa sebegitu walau kita mengakuinya kerana kita… MANUSIA. Kalau kita mengimpikan memiliki cinta daripada manusia yang eternal dan everlasting maka ia ibarat bermimpi di siang hari. Sehebat mana kuasa cinta yang diperolehi dari manusia tidak terbanding dengan luar biasanya kasih sayang Allah. Tidak terbanding pasti!

Bertitik-tolak dari itu, saya ingin mengajak diri saya dan tetamu ziarah sekalian, marilah kita terus istiqamah beribadah kepada Allah SWT dan berbuat kebaikan sesama manusia dalam segala urusan kehidupan seharian kita iaitu dengan sentiasa menjaga habluminalLah dan habluminannas kita. Semoga dengan taufiq dan hidayah Allah SWT, kita semua akan menjadi insan cemerlang di dunia dan Akhirat. Sesungguhnya, bagi seorang Full Time Muslim (there’s no such thing as a Part-Time Muslim), tiada istilah menganggur di dalam berbuat kebaikan!
Allah SWT berfirman di dalam Kitab Suci Al-Qur’an Al-Karim:

“…Dan berbuat baiklah sebagaimana Allah telah berbuat baik kepadamu, dan janganlah kamu berbuat kerosakan di muka bumi. Sesungguhnya Allah tidak menyukai orang-orang yang berbuat kerosakan.” (Surah al-Qashash, ayat 77)

“…Dan berbuat baiklah kalian, kerana sesungguhnya Allah SWT mencintai orang-orang yang berbuat baik.” (Surah al-Baqarah, ayat 195)
“Sesungguhnya Allah memerintahkanmu untuk berbuat adil dan kebaikan…” (Surah an-Nahl, ayat 90)

“Barangsiapa yang mengerjakan amal soleh baik lelaki ataupun perempuan sedang ia orang yang beriman, maka mereka masuk ke dalam Syurga dan mereka tidak akan dianiayai walau sedikitpun.” (Surah an-Nisa’, ayat 124).


“Bermuhasabahlah Selalu.. Semoga Kita Temui Jawapan ‘Kita Ini Siapa?’..”
KETIKA TANGAN DAN KAKI BERKATA
Syair indah yang digubah menjadi lagu dendangan Chrisye ini, pasti akan membuat kita merenung.. Fikirkanlah, ketika tiba saatnya mulut kita dikunci.. Dan tangan, kaki serta seluruh organ tubuh yang lain akan berbicara.. Pada ketika itu hanya kejujuran yang ada tanpa dusta dan kebohongan. Bersediakah kita menghadapi hari, masa dan ketika tersebut? Tepuk dada, tanya iman.

[Nota: Al-Fatihah. Chrismansyah Rahadi (Chrisye) telah kembali ke rahmatullah pada hari Jumaat, 30 Mac 2007 yang lalu. Semoga amal ibadahnya diterima oleh Allah SWT. Amiin.]

’Ketika Tangan dan Kaki Berkata’

Akan datang hariMulut dikunciKata tak ada lagi

Akan tiba masaTak ada suaraDari mulut kita

Berkata tangan kitaTentang apa yang dilakukannyaBerkata kaki kitaKemana saja dia melangkahnya

Tidak tahu kitaBila harinyaTanggung jawab tiba

RabbanaTangan kamiKaki kamiMulut kamiMata hati kamiLuruskanlahKukuhkanlahDijalan cahayaSempurna
Mohon karuniaKepada kamiHamba-Mu yang hina
Justeru, marilah kita semua sedar, insaf dan taubat nasuha dari segala kesalahan dan kesilapan kita sebelum datangnya ajal maut kepada kita. Ketahuilah, Allah SWT mengampuni hamba-hambaNya selagi mana tidak mencapai batasan Syirik. Ya Allah, ampunilah kami dan berilah kami kekuatan untuk mencintaiMu sepenuh hati kami serta pilihlah kami menjadi hamba-hambaMu yang soleh dan solehah. Amiin.


“Semoga George W. Bush Beroleh Hidayah Untuk Kembali Kepada Fitrah”
Firman Allah SWT di dalam Kitab Suci Al-Qur’an Al-Karim:
“Dan kalaulah tidak kerana kemurahan Allah dan kasih sayangNya kepada kamu, tiadalah seorang pun di antara kamu yang bersih buat selama-lamanya, tetapi Allah mensucikan orang-orang yang dikehendakiNYA; dan Allah itu Maha Mendengar dan Maha Mengetahui.” (Surah an-Nur, ayat 21)
Sesungguhnya, kematian bukanlah kebinasaan yang memberi erti punah, sirna, hancur luluh, tiada lagi. Tapi mati itu adalah gerbang menuju kehidupan yang abadi di Akhirat. Sebelum ke alam Akhirat, maka kita akan melalui kehidupan alam barzakh, sama ada dalam keni’matan atau dalam kesengsaraan berdasarkan apa yang telah dilakukan sewaktu menjalani kehidupan duniawi. Para Nabi memiliki kehidupan barzakhiyyah yang paling istimewa diikuti oleh para shiddiqin, syuhada’ dan sholihin. Lalu bagaimanakah keadaan kehidupan kita nanti di alam barzakh sana? Fikir-renungkanlah.. Bersamalah kita berdoa mudah-mudahan kita hidup di alam barzakh dengan kehidupan istimewa seperti para kekasih-kekasih Allah ini. Amiin Ya Rabbal ‘Alamin.

Wallahu a’la wa a’lam.
*Saudara Muhtar bin Hj Suhaili pernah menjawat jawatan Presiden Majlis Perwakilan Pelajar Universiti Islam Antarabangsa Malaysia. Kini beliau bertugas sebagai jurutera di Sarawak Shell Berhad. Nukilan saudara Muhtar Suhaili boleh didapati di laman web beliau, muhtarsuhaili.wordpress.com

0 wahai manusia..berpesan-pesanlah..COMMENT me!:

Mari Me'release' tension~

To those yang mengantuk especially with this gloomy weather or yang tengah stress, pls do this simple exercise below :)

Selamat Mencuba!!

ni ala taichi sikit la… sebagai intro dan warming up..

tiru la macam ni… untuk melegakan bahu dan leher..

wa..wa..aaa

gerak kekanan kemudian ke kiri..

gerak ke kiri kemudian ke kanan

ikut je ler… jangan terpusing kepala udah la..

tepuk kuat kuat kat dahi.. ni untuk hilang mengantuk..

dah tu buat gerakan tangan dan badan… buat macam happy aje..

kemudian goyang2 kaki dan badan sikit… buat macam takde masalah…

buat secara agresif pula… jangan peduli apa orang lain kata..

hilangkan semua stress…

pusingkan kepala…

tengok muka kat cermin sambil goyang2.. lawa tak…

akhir sekali buat joget kucing…

--------------

kalau tak hilang juga stress tu ambil bantal kecik gi tidur bawah meja..

Sekian~

Jenguk..Jenguk...

Renungan Sejenak -

"Mahkota kemanusiaan ialah rendah hati." "Jangan memberi makanan kepada orang lain yang anda sendiri tidak suka memakannya." "Yang memimpin wanita bukan akalnya, melainkan hatinya."

People COME People GO ++ Promotion Link

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++ PhotobucketBoycott Pictures, Images and PhotosPhotobucketFREE PALESTINE PhotobucketFREE PALESTINE Quran Auto ReciterSearch in Quran and Hadith
iluvislam